Bygguide

Fuktproblem i källaren? Då kan det vara dags för dränering

Fukt är ett av dom vanligaste problemen i hus med källare – fukten tränger in utifrån och kan vara svår att stoppa. En effektiv och i många fall nödvändig åtgärd för att råda bukt med problemet är då att genomföra en dränering. Här kan du läsa mer om hur du tar reda på om du drabbats av fuktproblem och annan information som kan vara bra att känna till om det är dags att dränera.

Hur vet man att det finns fukt i källaren?

Fukt kan vara ett stort problem och ju längre tiden går, desto större kan skadorna bli. Hur vet man då om man har drabbats av just fukt och behöver genomföra en dränring? Det finns många tecken på det – många av dom är dessutom tydliga:

  • Fuktrosor har bildats på väggar/golv
  • Putsade väggar eller färg som ”flagnar”
  • Unken lukt

Ju längre tiden går, desto mer kommer dessa tecken alltså att visa sig. För den som känner sig osäker finns även fuktmätare att använda sig av, vilket kan vara en bra åtgärd att ta till då och då för den som har ett hus med källare, och vet med sig att det var ett tag sedan en dränering genomfördes senast.

Mer om dränering

Dränering är som sagt en nödvändig åtgärd om det förekommer fukt. Väntar man för länge kan skadorna bli stora och omfattande och det finns egentligen ingen anledning att vänta om man upptäckt ett första tecken. En dränering är dessvärre ett ganska stort arbete som består av flera olika moment. Först och främst behöver man gräva upp runt grunden för att komma åt källarväggarna och sedan behöver man lägga ner någon form av dräneringssystem som kan leda bort vattnet från huset.

Det är också vanligt att man lägger både duk och grus i botten, samt att källarväggarna isoleras från utsidan med en speciell matta. När detta är gjort fyller man igen dräneringsdikena med grus och sist men inte minst är det dags att återställa markytan – till exempel med gräs eller marksten. Många väljer att leja bort sin dränering helt och hållet men man kan också välja att göra hela eller delar av arbetet själv. Det finns såklart för, – och nackdelar med båda alternativen men det är viktigt att inte ge sig på arbetet på egen hand om man är osäker på hur det ska genomföras.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *