Städfirmor

I Stockholm finns minst sagt ett mycket stort utbud av städfirmor. En del bättre – en del betydligt sämre. Tänk på att rätt städfirma i Stockholm har…

Ett rimligt pris

Väldigt många väljer att ta in offerter från flera städfirmor för att betala så lite som möjligt. Självklart är det bra att jämföra priser men samtidigt bör kraftigt avvikande priser ses som ett varningstecken.

Om nio av tio städfirmor erbjuder pris mellan 8 000 kr och 11 000 kr samt den tionde erbjuder städa för 5 000 kr bör frågan ställas varför de kan vara så billiga.

Rätt städfirma i Stockholm – har rätt pris

Kollektivavtal

För vissa är det totalt ointressant om städfirman har kollektivavtal eller inte. För andra är det helt avgörande utifrån att man vill stödja företag som ger de anställda en tryggare tillvaro på arbetsmarknaden. Bland annat finns därmed krav som ska vara uppfyllda kring löner och semester. Viktigt eller inte? Det beror på…

Rätt städfirma i Stockholm – ska kanske ha kollektivavtal

Rimliga avbeställningsregler

Väldigt många väljer att jämför priser på städfirmor och väljer en av de med lägst pris. Det är färre som jämför villkoren – vilket kan stå dem dyrt i längden. De flesta firmor har regler gällande avbeställning. När får avbeställning ske och vad kostar det då?

 • Avbeställning kan alltid ske utan kostnad
 • Avbeställning måste ske minst 48 timmar före. Annars debiteras halva/hela kostnaden
 • Avbeställning måste ske 7 dagar innan. Ombokning kan ske upp till 72 timmar innan

Självklart finns det fler alternativ än så men detta visar på att det är extrem stor skillnad mellan bolagen och att man som kund bör vara uppmärksam på detta innan beställning av städning sker.

Rätt städfirma i Stockholm – Ska ha rätt villkor

Kan ge den hjälp som efterfrågas

Det finns städfirmor som anger att de inte ”lyfter på saker” när de städar eller att de inte kan ta hand om tvätt osv. Självklart har alla företag ramar som de jobbar inom men som kund är det ytterst bekvämt att kunna få hjälp med flera olika städtjänster av ett och samma bolag – istället för att behöva anlita fler.

Välja rätt städfirma i Stockholm – Checklista

 • Har de F-skatt?
 • Har de försäkringar?
 • Har de goda referenser?
 • Erbjuder de alla städtjänster som önskas?
 • Vad gäller kring avbeställning?
 • Har de fast pris eller rörligt pris?
 • Tillkommer ytterligare kostnader?
Bygguide

Fukt är ett av dom vanligaste problemen i hus med källare – fukten tränger in utifrån och kan vara svår att stoppa. En effektiv och i många fall nödvändig åtgärd för att råda bukt med problemet är då att genomföra en dränering. Här kan du läsa mer om hur du tar reda på om du drabbats av fuktproblem och annan information som kan vara bra att känna till om det är dags att dränera.

Hur vet man att det finns fukt i källaren?

Fukt kan vara ett stort problem och ju längre tiden går, desto större kan skadorna bli. Hur vet man då om man har drabbats av just fukt och behöver genomföra en dränring? Det finns många tecken på det – många av dom är dessutom tydliga:

 • Fuktrosor har bildats på väggar/golv
 • Putsade väggar eller färg som ”flagnar”
 • Unken lukt

Ju längre tiden går, desto mer kommer dessa tecken alltså att visa sig. För den som känner sig osäker finns även fuktmätare att använda sig av, vilket kan vara en bra åtgärd att ta till då och då för den som har ett hus med källare, och vet med sig att det var ett tag sedan en dränering genomfördes senast.

Mer om dränering

Dränering är som sagt en nödvändig åtgärd om det förekommer fukt. Väntar man för länge kan skadorna bli stora och omfattande och det finns egentligen ingen anledning att vänta om man upptäckt ett första tecken. En dränering är dessvärre ett ganska stort arbete som består av flera olika moment. Först och främst behöver man gräva upp runt grunden för att komma åt källarväggarna och sedan behöver man lägga ner någon form av dräneringssystem som kan leda bort vattnet från huset.

Det är också vanligt att man lägger både duk och grus i botten, samt att källarväggarna isoleras från utsidan med en speciell matta. När detta är gjort fyller man igen dräneringsdikena med grus och sist men inte minst är det dags att återställa markytan – till exempel med gräs eller marksten. Många väljer att leja bort sin dränering helt och hållet men man kan också välja att göra hela eller delar av arbetet själv. Det finns såklart för, – och nackdelar med båda alternativen men det är viktigt att inte ge sig på arbetet på egen hand om man är osäker på hur det ska genomföras.

Bygguide

Att bygga till eller om kan vara nödvändigt, kanske i takt med att familjen växer och mer plats behövs. Kanske behövs ett förråd på gården, en ny rymlig altan där släkt och vänner kan samlas eller något annat. Här kommer en kort bygguide med några viktiga punkter att verkligen fundera över innan bygget drar igång och gå vidare till fler renoveringstips.

Bygguide – viktigast punkterna

Oavsett om man står inför att dra igång ett stort eller lite byggprojekt är det viktigt med planering. Många moment är svårare än dom flesta tror, tar längre tid och kostar mer pengar så därför är det viktigt att tänka ett steg längre innan man sätter igång. Nedan kan du läsa en liten bygguide med viktiga punkter att fundera igenom innan du startar.

 • Behövs bygglov? – För en del byggprojekt krävs ett bygglov och missar man att ansöka om detta kan man tvingas riva det man byggt. Ett bygglov kan ta tid att få på grund av handläggningstiden så tänk på att ansöka i god tid om du tror att det behövs. Läs på kring bygglov även om du tror att det inte behövs – det är alltid bättre att vara på den säkra sidan.
 • Har du rätt kunskaper? – Att bygga ett förråd, en altan eller en ny vägg inomhus är väl inte så svårt? Det är säkert den första tanken många tänker när det är dags för nya projekt. Har man erfarenhet och har gjort mycket innan är det en sak – då vet man säkert vad man ger sig in i. För den ovane kan det dock vara värt att fundera ett varv extra på om man faktiskt kommer klara av att genomföra det man planerar.
 • Håller din budget? – Även detta är ett vanligt misstag då många byggprojekt ofta drar iväg i pris. Man glömmer eller struntar i att räkna med små saker så som spik, skruv och annat ”småmaterial” som i själva verket kan komma att kosta tusenlappar.

Om budgeten känns tight när det är klar kan det vara bättre att avvakta någon månad eller två, och spara ihop en liten buffert till projektet. Det kommer nästan garanterat dyka upp oförutsedda kostnader.

Tipsen i denna bygguide fokuserar främst på sådant man bör tänka på innan man sätter igång. Har du grönt ljus på samtliga men behöver en utförlig bygguide till ditt projekt finns mycket att hitta på nätet.

Städtips

Vill du veta mer om städning? Klart är att det är kunskaper som man kan ha god nytta av i vardagen. Genom att städa effektivt kan du spara både tid och energi – och kanske också en del pengar i det långa loppet. I den här texten kan du läsa mer om städning och vad det innebär att städa olika delar av huset på rätt sätt.

Om städning i badrummet

För badrummet finns det en rad effektiva städtips. Till exempel:

 1. För att rengöra kakel och klinkers effektivt, blanda ättika (24 %) med ljummet vatten i sprayflaska och låt stå ett tag. Torka sedan av.
 2. Köp WC-rent för toaletten och använd skurborste längs kanterna. Är toaletten mycket smutsig, kan du använda samma blandning som i det första tipset. Låt gärna stå över natten.
 3. För kranen och handfatet kan tandborsten rekommenderas som verktyg. Med hjälp av vanligt salt och en tandborste kan du effektivt gnugga bort fett och avlagringar. För att få bort tandkräm och tvål kan du dela en grapefrukt i två bitar, strö salt på ena halvan och gnugga med den tills fläckarna är borta.

I köket

I köket lagar vi mat och äter – därför är det kanske särskilt viktigt att veta mycket om städning just här.

 1. Byt disktrasa regelbundet, då den samlar snabbt på sig bakterier. Många rekommenderar att man byter minst en gång i veckan.
 2. Ta hand om kylen ordentligt – många missar detta. Kolla regelbundet efter varor som passerat bäst före-datum. Ofta samlas det klet från såsförpackningar och dylikt. Ta loss hyllorna och handdiska dessa med vanligt diskmedel.
 3. När det gäller diskhon, diskbänken och vattenkranen kan svinto vara ett effektivt redskap om smutsen har satt sig ordentligt. Gnugga tills det glänser och skiner.

Generella tips för övriga rum

 1. Börja alltid uppifrån och ned. Om städning inte sker på detta sätt, finns en risk att du måste göra rent golvet flera gånger, eftersom smuts kan falla från bord och hyllor.
 2. Använd mikrofiberdukar för att göra rent till exempel speglar med. De är både miljövänliga och effektiva att arbeta med. Även så kallade mikrosvampar kan vara förvånansvärt effektiva.
 3. Städa med bra musik! Det gör det både roligare och lättare att rengöra hemmet.
Husköp

Har du funderat över att sälja din bostad? Att göra sig av med sin bostad, sitt hem, kan ofta vara en rätt svår och omtumlande process som många kan tycka är jobbig och stressande. Det innebär ofta stora förändringar, och att du måste involvera andra i processen, så som en mäklare. När du ska anlita en mäklare för att få hjälp med att sälja din bostad, eller hitta en ny, så finns det en del saker du bör tänka på innan du anlitar en mäklare, till exempel då du ska anlita en mäklare i Helsingborg. Vi har checkat av listan och radat upp vad ni bör tänka på!

Anlita en mäklare i Helsingborg – tänk på detta

Vi går rakt på sak och radar upp listan av fem saker du bör tänka på när du anlitar en mäklare!

 • Kontakta flera olika mäklare

Det känns ofta rätt jobbigt att sälja sin bostad, men med en kunnig mäklare blir det genast mycket lättare. Se bara till att lägga lite tid och energi på att hitta den rätta mäklaren för er. Utforska utbudet och kontakta flera olika fastighetsmäklare i Helsingborg eller i den staden som gäller för er. De har ett väldigt viktigt jobb framför sig, och de gäller att de är riktigt vassa på sin sak.

 • Ställ mycket frågor

Tänk också på att ställa många frågor till de olika mäklarna som ni kontaktar, samt till den fastighetsmäklare som ni tillslut väljer som er personliga mäklare. Det är viktigt att ni är med på vad som komma skall och vilka möjligheter som finns för er bostad, inte minst då det ger mäklaren chansen att se vad mäklaren kan och även er möjlighet att se hur/ om det är rätt för er.

 • Rätt mäklare för ert område

Den mäklare ni anlitar bör vara kunnig och påläst om ert område, framförallt om ni vill vara säkra på att er affär blir så bra som möjligt. Detta gäller oavsett om du ska sälja eller köpa en bostad, och det är alltid viktigt att mäklaren vet vilka förutsättningar ni har.

 • Rimliga mäklararvoden

En annan viktig sak är att mäklarens arvode ligger i fas med det du kan tänka dig ge för hans/ hennes arbete. Olika mäklare har olika arvoden, så för att det inte ska komma som en chock en skapa problem bör du kolla upp vad som gäller innan ni skriver på några avtal. Fasta summor är oftast säkrast.

 • Går er kemi ihop?

För att hela processen om din bostadsförsäljning ska kännas så enkel och smidig som möjligt krävs det inte bara att mäklaren är kunnig och har erfarenhet av liknande objekt, utan det är också viktigt att ni går ihop och att ni kan samarbeta med mäklaren. Du ska in princip lägga hela ansvaret på denna person, och ni kommer ha mycket kontakt under processens gång. Så se till att personkemin finns där och att ni kan komma överens!

Säkerhet

Vad innebär hemlarm utan abonnemangsavgift?

Det billigaste alternativet, i val av hemlarm, är att välja ett utan abonnemangsavgift. Men det innebär även en tydligt minskad säkerhet. Vad innebär det och vilka är fördelarna samt nackdelarna?

Så fungerar hemlarm utan abonnemang

Ett hemlarm kan bestå av ett flertal larmenheter så som brytlarm, rörelselarm och brandlarm. När något larm aktiveras sänds en signal till basenheten och en hög signal sänds ut via sirenen. Så långt är alla larmen lika. Det är vad som händer sedan som skiljer mellan att ha abonnemang och att inte ha det.

Med abonnemang hos larmbolag

 • Larmoperatör ser och avgör insats
 • Väktare kan skickas ut

Finns abonnemang hos larmbolag innebär det den högsta nivån av säkerhet. När larmet aktiveras ser larmoperatören i kamera vad som händer i bostaden. Flera hemlarm har även högtalarfunktion vilket gör att operatören kan prata med de som är där inne. Behöver de läkarvård eller ska inbrottstjuven informeras om att polis är på väg?

Larmoperatören tar även ansvar att ringa upp larmägaren, skicka ut brandkår eller väktare. Allt för att åtgärda problemet snabbt. Det är säkrast – men dyrast.

Med enbart mobilabonnemang

 • Få notis vid larm via mobilen
 • Billigt abonnemang

Ett annat alternativ är att ha ett mycket billigt mobilabonnemang i basenheten. Det räcker då med en kostnad på 50 kr per månad. Skulle hemlarmet aktiveras kommer basenheten att automatiskt skicka ett sms, alternativt ringa, till larmägaren.

Det blir därmed ett automatiskt meddelande om att larmet har utlösts. Finns webbkamera kan larmägaren även gå in på sin app och se direkt vad som händer hemma.

Det blir billigare än att ha larmbolag med väktarutryckning. Men nackdelen är att larmägaren själv måste agera utifrån vad hemlarmet larmar för. Är det ett inbrott kan polisen ringas, vid brand kan brandkåren ringas och så vidare. Men det kräver både tid och ett aktivt agerande.

Larm utan abonnemang

 • Billigast
 • Enbart larm på plats

I praktiken innebär ett hemlarm utan abonnemang alltså att varken larmoperatör kontaktas eller larmägaren blir underrättad. Därmed är det enbart ett larm på plats som låter för att varna de boende eller andra i närheten.

Dessa larm är visserligen gratis men det kräver att det alltid finns någon i närheten som kan agera. Finns önskemål om ett riktigt billigt hemlarm är larmet med mobilabonnemang bättre. Enbart lite dyrare – men betydligt säkrare.

Badrum

Vad finns det för fördelar med att konvertera till en infraröd bastu från ett klassiskt el-aggregat? Är det värt det?

Infraröd bastu kräver inte våtrum

En stor fördel med infraröd bastu är att den kan placeras extremt flexibelt. Det finns exempelvis inte något krav på att bastun ska vara placerad i ett våtrum. Ur ett hygienperspektiv är det i alla fall viktigt att hålla plana ytor som lätt kan torkas av.

Jämn värme

En traditionell bastu värmer upp luften som sedan stiger i rummet. Det innebär att det är varmast högst upp och inte speciellt varmt längst ner. I vissa typer innebär detta svårighet med ojämn värme. En lösning kan i detta fall vara att just konvertera till infraröd bastu vilken ger en jämnare värme. Värmen skapas när den infraröda strålningen träffar huden. Genom att ha plattor över väggarna och vid vaderna kan samma värme skapas över hela bastun.

Lägre temperatur – men lika värme

Infraröd bastu innebär en värme på mellan 40 och 65 grader. Det kan jämföras med el-aggregat som skapar en värme på 80 till 100 grader. Därmed kan personer som har svårt att vara i allt för varma rum ändå basta med infraröd värme. Ett hälsoskäl som ibland nämns är högt blodtryck. En person som älskar att basta men fått uppmaningen att inte göra detta på grund av sitt höga blodtryck kan alltså hitta lösningen i att konvertera till infraröd bastu. Prata alltid med läkare innan!

Mindre energiåtgång

Ungefär 80 % av all energi, vid infrarött alternativ, går till att värma upp kroppen på den person som sitter i bastun. Det är alltså enbart en energiförlust på 20%. Det innebär en betydligt högre energibesparing än vid traditionella alternativ. Med andra ord krävs mindre tillförsel av energi för att samma värme ska upplevas. Detta i sin tur påverkar kostnaden för att basta.

Snabbare

Eftersom uppvärmningen primärt inte sker av luften i bastun går det snabbare från att bastun är påslagen till att rätt värme kan upplevas av de som vill njuta av ett par timmar i bastun.

Kan jag konvertera över till en infraröd bastu själv?

Ja, det är fullt möjligt att göra denna installation på egen hand. Det viktiga är att IR-panelerna sätts upp så att de når överallt i bastun med den infraröda strålningen.