Städtips

Vill du veta mer om städning? Klart är att det är kunskaper som man kan ha god nytta av i vardagen. Genom att städa effektivt kan du spara både tid och energi – och kanske också en del pengar i det långa loppet. I den här texten kan du läsa mer om städning och vad det innebär att städa olika delar av huset på rätt sätt.

Om städning i badrummet

För badrummet finns det en rad effektiva städtips. Till exempel:

 1. För att rengöra kakel och klinkers effektivt, blanda ättika (24 %) med ljummet vatten i sprayflaska och låt stå ett tag. Torka sedan av.
 2. Köp WC-rent för toaletten och använd skurborste längs kanterna. Är toaletten mycket smutsig, kan du använda samma blandning som i det första tipset. Låt gärna stå över natten.
 3. För kranen och handfatet kan tandborsten rekommenderas som verktyg. Med hjälp av vanligt salt och en tandborste kan du effektivt gnugga bort fett och avlagringar. För att få bort tandkräm och tvål kan du dela en grapefrukt i två bitar, strö salt på ena halvan och gnugga med den tills fläckarna är borta.

I köket

I köket lagar vi mat och äter – därför är det kanske särskilt viktigt att veta mycket om städning just här.

 1. Byt disktrasa regelbundet, då den samlar snabbt på sig bakterier. Många rekommenderar att man byter minst en gång i veckan.
 2. Ta hand om kylen ordentligt – många missar detta. Kolla regelbundet efter varor som passerat bäst före-datum. Ofta samlas det klet från såsförpackningar och dylikt. Ta loss hyllorna och handdiska dessa med vanligt diskmedel.
 3. När det gäller diskhon, diskbänken och vattenkranen kan svinto vara ett effektivt redskap om smutsen har satt sig ordentligt. Gnugga tills det glänser och skiner.

Generella tips för övriga rum

 1. Börja alltid uppifrån och ned. Om städning inte sker på detta sätt, finns en risk att du måste göra rent golvet flera gånger, eftersom smuts kan falla från bord och hyllor.
 2. Använd mikrofiberdukar för att göra rent till exempel speglar med. De är både miljövänliga och effektiva att arbeta med. Även så kallade mikrosvampar kan vara förvånansvärt effektiva.
 3. Städa med bra musik! Det gör det både roligare och lättare att rengöra hemmet.
Husköp

Har du funderat över att sälja din bostad? Att göra sig av med sin bostad, sitt hem, kan ofta vara en rätt svår och omtumlande process som många kan tycka är jobbig och stressande. Det innebär ofta stora förändringar, och att du måste involvera andra i processen, så som en mäklare. När du ska anlita en mäklare för att få hjälp med att sälja din bostad, eller hitta en ny, så finns det en del saker du bör tänka på innan du anlitar en mäklare, till exempel då du ska anlita en mäklare i Helsingborg. Vi har checkat av listan och radat upp vad ni bör tänka på!

Anlita en mäklare i Helsingborg – tänk på detta

Vi går rakt på sak och radar upp listan av fem saker du bör tänka på när du anlitar en mäklare!

 • Kontakta flera olika mäklare

Det känns ofta rätt jobbigt att sälja sin bostad, men med en kunnig mäklare blir det genast mycket lättare. Se bara till att lägga lite tid och energi på att hitta den rätta mäklaren för er. Utforska utbudet och kontakta flera olika fastighetsmäklare i Helsingborg eller i den staden som gäller för er. De har ett väldigt viktigt jobb framför sig, och de gäller att de är riktigt vassa på sin sak.

 • Ställ mycket frågor

Tänk också på att ställa många frågor till de olika mäklarna som ni kontaktar, samt till den fastighetsmäklare som ni tillslut väljer som er personliga mäklare. Det är viktigt att ni är med på vad som komma skall och vilka möjligheter som finns för er bostad, inte minst då det ger mäklaren chansen att se vad mäklaren kan och även er möjlighet att se hur/ om det är rätt för er.

 • Rätt mäklare för ert område

Den mäklare ni anlitar bör vara kunnig och påläst om ert område, framförallt om ni vill vara säkra på att er affär blir så bra som möjligt. Detta gäller oavsett om du ska sälja eller köpa en bostad, och det är alltid viktigt att mäklaren vet vilka förutsättningar ni har.

 • Rimliga mäklararvoden

En annan viktig sak är att mäklarens arvode ligger i fas med det du kan tänka dig ge för hans/ hennes arbete. Olika mäklare har olika arvoden, så för att det inte ska komma som en chock en skapa problem bör du kolla upp vad som gäller innan ni skriver på några avtal. Fasta summor är oftast säkrast.

 • Går er kemi ihop?

För att hela processen om din bostadsförsäljning ska kännas så enkel och smidig som möjligt krävs det inte bara att mäklaren är kunnig och har erfarenhet av liknande objekt, utan det är också viktigt att ni går ihop och att ni kan samarbeta med mäklaren. Du ska in princip lägga hela ansvaret på denna person, och ni kommer ha mycket kontakt under processens gång. Så se till att personkemin finns där och att ni kan komma överens!

Säkerhet

Vad innebär hemlarm utan abonnemangsavgift?

Det billigaste alternativet, i val av hemlarm, är att välja ett utan abonnemangsavgift. Men det innebär även en tydligt minskad säkerhet. Vad innebär det och vilka är fördelarna samt nackdelarna?

Så fungerar hemlarm utan abonnemang

Ett hemlarm kan bestå av ett flertal larmenheter så som brytlarm, rörelselarm och brandlarm. När något larm aktiveras sänds en signal till basenheten och en hög signal sänds ut via sirenen. Så långt är alla larmen lika. Det är vad som händer sedan som skiljer mellan att ha abonnemang och att inte ha det.

Med abonnemang hos larmbolag

 • Larmoperatör ser och avgör insats
 • Väktare kan skickas ut

Finns abonnemang hos larmbolag innebär det den högsta nivån av säkerhet. När larmet aktiveras ser larmoperatören i kamera vad som händer i bostaden. Flera hemlarm har även högtalarfunktion vilket gör att operatören kan prata med de som är där inne. Behöver de läkarvård eller ska inbrottstjuven informeras om att polis är på väg?

Larmoperatören tar även ansvar att ringa upp larmägaren, skicka ut brandkår eller väktare. Allt för att åtgärda problemet snabbt. Det är säkrast – men dyrast.

Med enbart mobilabonnemang

 • Få notis vid larm via mobilen
 • Billigt abonnemang

Ett annat alternativ är att ha ett mycket billigt mobilabonnemang i basenheten. Det räcker då med en kostnad på 50 kr per månad. Skulle hemlarmet aktiveras kommer basenheten att automatiskt skicka ett sms, alternativt ringa, till larmägaren.

Det blir därmed ett automatiskt meddelande om att larmet har utlösts. Finns webbkamera kan larmägaren även gå in på sin app och se direkt vad som händer hemma.

Det blir billigare än att ha larmbolag med väktarutryckning. Men nackdelen är att larmägaren själv måste agera utifrån vad hemlarmet larmar för. Är det ett inbrott kan polisen ringas, vid brand kan brandkåren ringas och så vidare. Men det kräver både tid och ett aktivt agerande.

Larm utan abonnemang

 • Billigast
 • Enbart larm på plats

I praktiken innebär ett hemlarm utan abonnemang alltså att varken larmoperatör kontaktas eller larmägaren blir underrättad. Därmed är det enbart ett larm på plats som låter för att varna de boende eller andra i närheten.

Dessa larm är visserligen gratis men det kräver att det alltid finns någon i närheten som kan agera. Finns önskemål om ett riktigt billigt hemlarm är larmet med mobilabonnemang bättre. Enbart lite dyrare – men betydligt säkrare.

Badrum

Vad finns det för fördelar med att konvertera till en infraröd bastu från ett klassiskt el-aggregat? Är det värt det?

Infraröd bastu kräver inte våtrum

En stor fördel med infraröd bastu är att den kan placeras extremt flexibelt. Det finns exempelvis inte något krav på att bastun ska vara placerad i ett våtrum. Ur ett hygienperspektiv är det i alla fall viktigt att hålla plana ytor som lätt kan torkas av.

Jämn värme

En traditionell bastu värmer upp luften som sedan stiger i rummet. Det innebär att det är varmast högst upp och inte speciellt varmt längst ner. I vissa typer innebär detta svårighet med ojämn värme. En lösning kan i detta fall vara att just konvertera till infraröd bastu vilken ger en jämnare värme. Värmen skapas när den infraröda strålningen träffar huden. Genom att ha plattor över väggarna och vid vaderna kan samma värme skapas över hela bastun.

Lägre temperatur – men lika värme

Infraröd bastu innebär en värme på mellan 40 och 65 grader. Det kan jämföras med el-aggregat som skapar en värme på 80 till 100 grader. Därmed kan personer som har svårt att vara i allt för varma rum ändå basta med infraröd värme. Ett hälsoskäl som ibland nämns är högt blodtryck. En person som älskar att basta men fått uppmaningen att inte göra detta på grund av sitt höga blodtryck kan alltså hitta lösningen i att konvertera till infraröd bastu. Prata alltid med läkare innan!

Mindre energiåtgång

Ungefär 80 % av all energi, vid infrarött alternativ, går till att värma upp kroppen på den person som sitter i bastun. Det är alltså enbart en energiförlust på 20%. Det innebär en betydligt högre energibesparing än vid traditionella alternativ. Med andra ord krävs mindre tillförsel av energi för att samma värme ska upplevas. Detta i sin tur påverkar kostnaden för att basta.

Snabbare

Eftersom uppvärmningen primärt inte sker av luften i bastun går det snabbare från att bastun är påslagen till att rätt värme kan upplevas av de som vill njuta av ett par timmar i bastun.

Kan jag konvertera över till en infraröd bastu själv?

Ja, det är fullt möjligt att göra denna installation på egen hand. Det viktiga är att IR-panelerna sätts upp så att de når överallt i bastun med den infraröda strålningen.