Städtips

Vet mer om städning – tre tips för varje rum

Vill du veta mer om städning? Klart är att det är kunskaper som man kan ha god nytta av i vardagen. Genom att städa effektivt kan du spara både tid och energi – och kanske också en del pengar i det långa loppet. I den här texten kan du läsa mer om städning och vad det innebär att städa olika delar av huset på rätt sätt.

Om städning i badrummet

För badrummet finns det en rad effektiva städtips. Till exempel:

  1. För att rengöra kakel och klinkers effektivt, blanda ättika (24 %) med ljummet vatten i sprayflaska och låt stå ett tag. Torka sedan av.
  2. Köp WC-rent för toaletten och använd skurborste längs kanterna. Är toaletten mycket smutsig, kan du använda samma blandning som i det första tipset. Låt gärna stå över natten.
  3. För kranen och handfatet kan tandborsten rekommenderas som verktyg. Med hjälp av vanligt salt och en tandborste kan du effektivt gnugga bort fett och avlagringar. För att få bort tandkräm och tvål kan du dela en grapefrukt i två bitar, strö salt på ena halvan och gnugga med den tills fläckarna är borta.

I köket

I köket lagar vi mat och äter – därför är det kanske särskilt viktigt att veta mycket om städning just här.

  1. Byt disktrasa regelbundet, då den samlar snabbt på sig bakterier. Många rekommenderar att man byter minst en gång i veckan.
  2. Ta hand om kylen ordentligt – många missar detta. Kolla regelbundet efter varor som passerat bäst före-datum. Ofta samlas det klet från såsförpackningar och dylikt. Ta loss hyllorna och handdiska dessa med vanligt diskmedel.
  3. När det gäller diskhon, diskbänken och vattenkranen kan svinto vara ett effektivt redskap om smutsen har satt sig ordentligt. Gnugga tills det glänser och skiner.

Generella tips för övriga rum

  1. Börja alltid uppifrån och ned. Om städning inte sker på detta sätt, finns en risk att du måste göra rent golvet flera gånger, eftersom smuts kan falla från bord och hyllor.
  2. Använd mikrofiberdukar för att göra rent till exempel speglar med. De är både miljövänliga och effektiva att arbeta med. Även så kallade mikrosvampar kan vara förvånansvärt effektiva.
  3. Städa med bra musik! Det gör det både roligare och lättare att rengöra hemmet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *